• Márványcsiszolás
  • Mészkő csiszolás
  • Gránitcsiszolás
  • Terrazzo csiszolás
  • Gres csiszolás
  • Betoncsiszolás
  • +36302984353
  • info@everfloor.hu

Cégünk főprofilja a márvány, gránit, terrazzo, greslap csiszolása, ezért parketta csiszolást csak 100 nm felett vállalunk. Megértésüket köszönjük.


A parketta

A fa olyan természetes anyag, mely könnyen beszerezhető, jól alakítható, rugalmas, állati- és növényi nedvekkel és levekkel kiválóan színezhető és bizonyos feltételek mellett még időt álló is. A fa, mint építőanyag egyidős az emberiséggel. Kezdetben, mint a természetben fellelhető és megmunkálható anyag, ez állt rendelkezésre, de később már teljesen világossá váltak a fa kiváló tulajdonságai.


A fának több mint 10 ezer felhasználási célja, módja és területe ismert, ezek közül az egyik, a burkolás során használt parketta.
A parketta olyan padlóburkolat, ami keményfalécekből, mintásan összerakott faelemekből áll.


A parketta otthonos, meleg hatást kelt, jól kombinálható egyéb anyagokkal a lakberendezés során, és ma újra divatját éli.


Parketta csiszolás


A parketta csiszolás voltaképpen a legolcsóbb megoldás, hogy otthon egy minőségi tömörfa parkettával büszkélkedhess.


Amennyire szépek és dekoratívak az ápolt és megkímélt hajó-, svéd- vagy tömörfa padlók, annyira lehangoló a mély karcolásokkal „felszántott”, kopott felületűek látványa. Ez utóbbit többnyire a használat és a rendszeres gondozás hiánya okozza, jelentősen megrövidítve ezzel a szükséges felújítások közötti időt. Amikor már a padlófelület olyan kopott, hogy a tisztítása szinte észrevehetetlen, a parketta felülete sérülésekkel tarkított, a bevonata pedig sok helyen a nyers fáig lekopott, célszerű felújítani. Ha a szennyeződések már mélyen beszívódtak a parketta faanyagába, akkor csak felületének jelentős lemunkálásával állítható vissza az eredetit megközelítő tiszta állapot. Ezt csak a parketta felületének teljes lecsiszolásával lehet elérni.

A nagyon elszennyeződött és nem minőségi anyagból készült hajópadlóknál azonban ez nem is lehetséges, mert a szennyeződések túlságosan mélyen behatoltak a faanyag rostjai közé, és sem vegyi kezeléssel sem csiszolással nem tüntethetők el. Az ilyen padlókat újra kell cserélni, vagy szalagparkettát, esetleg laminált padlót ajánlatos ráfektetni. Ideális esetekben azonban a fapadlók lecsiszolásával újszerű állapotba hozhatók az elhasználódott padlófelületek.


A minimális hézagtömítéstől, a párnafák javításán át, a teljes nyikorgásmegszüntetésig szabadon variálható a parketta csiszolás szolgáltatásunk. Ha a parketta csiszolás előtt még rendbe kell tenni a parkettát, annak sincs akadálya. A parketta felszedése, párnafák javítása, igazítása, a parketta visszarakása, sőt esetleges pácolása sem okoz gondot.


Parketta csiszolás, hogyan csináljuk ?

A parkettacsiszolás során a durvább csiszolókorongtól haladunk az egyre finomabb korongokig. A csíkozások elkerülése érdekében a parkettát hosszában, keresztben és átlósan is felcsiszoljuk. A csiszolás utolsó fázisaiban, akár tükörsima felületet is el lehet érni.

Minden felújítható fapadlóról először a látható sérüléseket és a kopott bevonó réteget kell teljesen eltávolítani. Ezt csak padlócsiszoló géppel lehet elvégezni. A padlók felületéről olyan vastag réteget csiszolunk le, hogy tiszta, sima és sérülésmentes felületet kapjunk.
Ezután a parketta finom csiszolásával elérjük, hogy a nyers fafelület teljesen sima legyen.
Majd az alaposan portalanított felületet erős, kopásálló lakkal vonjuk be, hogy még sokáig tartós maradjon a parketta.


Parketta felületkezelése – Lakkozás


A padló felülete az, amit a szemünk lát, és a lábunk érez, ezek az érzetek pedig minden esetben összefüggenek a padló felületkezelésével. A padló megjelenését a különböző lakkok, és a felületük számtalan megmunkálási lehetősége teszi változatossá, melyből előbbi a fényét, utóbbi a stílusát határozza meg. 

SELYEMFÉNYŰ LAKK – A selyemfényű lakk, a fa karakterét a legfinomabb módon juttatja érvényre, úgy hogy kiemeli annak eredeti szerkezetét, és egyúttal természetességet és mélységet ad annak színtónusához. Mivel ez a leghígabb lakktípus, ezért nem rejti vastag réteg alá a fa padló természetes erezetét, szépségét, ugyanakkor már ellenállóvá, és könnyen tisztíthatóvá teszi azt.

MAGASFÉNYŰ LAKK - A magasfényű parketta fényességet, csillogást és frissességet sugároz. Ez olyan előnyökkel jár, minthogy képes a térérzetet megnövelni, és világosabbá válhat tőle a padló. Tökéletes választás lehet egy modern nappaliba, de remekül harmonizálnak a gyarmati, viktoriánus bútorokkal is.


Parketta padlónk karbantartása, tisztítása


A fa még feldolgozott állapotban is „élő” anyag, s mint minden padló odafigyelést igényel.
A parketta fapadlók rendszeres ápolása és kíméletes használata rendkívül fontos, mert ezzel nő az élettartamuk, és a felújítások közötti idő is hosszabb lesz. Ez parketták esetén ideális esetben akár 10-15 év is lehet, hajópadlóknál pedig a használattól függően 6-8 év.


A parketta padlóburkolat portalanítása történhet porszívózással vagy egy száraz portörlővel. Enyhe szennyezettségnél jól alkalmazható a kicsavart, nedves ruha. Kérjük a felmosórongyos felmosás és a takarítógéppel való tisztítás teljes mellőzését! Amennyiben a burkolatra nagy mennyiségben mégis bármilyen vegyszer vagy víz kerül, akkor ügyeljünk arra, hogy azt minél hamarabb eltávolítsuk. A fa- és lamináltpadlók nedvességre nagyon érzékenyek, ezért csak alaposan kicsavart, nedves ronggyal végezzük a takarítást, és lehetőleg a felület száradása után egy száraz moppal is töröljük át a parkettát.


Mivel a parketta felületkezelt, ezért célszerű az asztalok és székek lábára megfelelő méretű filcalátétet ragasztani, hogy megvédje a burkolatot a karcolódástól (erre a célra a kereskedelemben már méretre vágott filckorongokat lehet kapni). Vigyázat: bármennyire is keményfából készült a parketta, a tűsarkú cipő (mivel a parketta kis felületen nagyon magas dinamikus terhelést kap) nyomot hagyhat rajta. A kültéri bejáratoknál elhelyezett szennyfogó szőnyeggel csökkenthető a nedvesség és a homok bejutása.
Kerüljük a savas, maró hatású anyagokat is, mert ezek egy idő elteltével a parketta fényét felére csökkentik!


A laminált és a vinyl padló felületét csiszolni tilos, ne higgyünk annak, ki azt állítja, hogy ez lehetséges. Valószínű, hogy a szalagparkettával keverik, amelynek fa a felső felülete is, vagyis többször csiszolható, javítható.