Everfloor Padlócsiszolás

Műkő csiszolás

Mit is nevezünk műkőnek? A műkő elnevezés a 18. század óta számos, különböző módszerrel – kiégetéssel vagy cement és zúzott, porított anyagok keverésével – előállított kőszerű anyag, amit faragott kő helyett használnak építkezési, díszítési, ipari és egyéb célokra.
Szemcse szerkezetük szerint beszélhetünk durva, közepes, finom, vagy színes szerkezetű műkőről. A legtöbb modern műkő cement felhasználásával készül. A cementalapú műkő kőzúzalékot, kőport tartalmaz, erős cementtel kötésben, adalékanyagokkal erősítve.
A nagyobb kopásállóság, és fagyállóság elérése érdekében gyakran tömöríteni szokták. Az ilyen műkövet használják sírkőként, vagy szabadtéri burkolásra (térkő), de készülhet belőle korlát, párkány, könyöklő, lépcső, lábazat, oszlop, terrazzo, padló. A felület a durván csiszolttól a fényezett kivitelig terjedhet.

mukocsiszolas

Műkő csiszolás, hogyan csináljuk?

A műkőcsiszolás és polírozás folyamatát, hasonlóképen a márvány, mészkövekhez, speciális technológiával, gépekkel és szerszámokkal végezzük el. Ezek a nagy gépek (120-550 kg) a rajtuk lévő víztartályból a csiszoló kövekkel ellátott tárcsákra engedett hűtővízzel akadályozzák meg, hogy az egyébként rendkívül nagy porral járó tevékenység során a levegőbe semmi se kerüljön.
Fejlett gépparkunknak köszönhetően, a kisebb helyiségek csiszolására alkalmas szerkezetek mellett megtalálhatóak az egészen nagy, akár több ezer négyzetméter méretű felület befogására is kész csiszológépek. A padlócsiszolás, legyen az márványcsiszolás, gránit csiszolás, terrazzo csiszolás, gres csiszolás, mészkő csiszolás, vagy műkő csiszolás, a fogasság lemarásával kezdődik.
Itt kőtípustól függően gyémántszerszámokkal, vagy durvább csiszolókövekkel a teljes padlófelületet egy síkra csiszoljuk. A műkő csiszolás első fázisát a durvább szemcsés csiszolókövek segítségével végezzük. Ennek a folyamatnak a keretében hozzuk létre a teljesen egybefüggő műkő felületet.
A durvázás során láthatóvá váló kisebb-nagyobb lyukakat a megfelelő árnyalatra kevert műgyantával folyamatosan tömítjük. A következő lépésben már a finomabb kövek használatával tüntetjük el az erős nyomokat. Végül pedig következik a műkő felpolírozása, melyet egészen finom szerszámokkal végzünk, melynek eredménye a fényes, tartós, ragyogó műkő burkolat. Végső folyamatokban a műköveket impregnáljuk, amennyiben szükséges.

Műkő burkolatok fényezése

Vagyis karbantartó polírozás. Általában olyan műkő felületeken használjuk ahol a meglévő műkő burkolat a fényét vesztette vagy az újkori csillogó hatása már nem a régi. Polírozással gyorsan, hatékonyan, kis költséggel visszaállítható a műkő járólap, műkő munkalap, műkő padlólap, vagy műkő burkolat eredeti állapota. Ha ez elmarad, és a műkő burkolat egyre jobban be mattul, már komolyabb fényezőporos polírozást kell alkalmazni.

Műkő burkolatok impregnálása

Az impregnálásra abban az esetben kerül sor, ha a meglévő műkő járólapja, műkő munkalapja, műkő padlólapja, vagy egyéb műkő burkolata a nedvet, vagy egyéb folyadékot nem taszítja már el, hanem magába szívja. Impregnálással a fugák és a műkő padlólap nehezebben szennyeződik. Konyhákban, bejáróknál, és fürdőszobában kimondottan ajánlott!

Műkő burkolatok finom csiszolása

Az enyhe karcok, szennyeződések eltávolítására használjuk a finom csiszolási folyamatot, melynek során az említett hibák eltűnhetnek, meglévő műkő járólapjának, műkő munkalapjának, műkő padlólapjának, vagy egyéb műkő burkolatának fénye ismét ragyogó lesz a munka elvégzésével. Finom csiszolással a lapok nem csiszolhatók egy síkra, így ha ilyen probléma is van meglévő műkő burkolatával, a felújítást ajánljuk.

Műkő burkolatok felújítása (síkra csiszolása)

A nagyon régi, elhasználódott, erősen szennyezett, vagy még sosem csiszolt műkő burkolatokon, úgynevezett mélycsiszolást alkalmazunk. Durva szemcsézetű csiszológyémántokkal megszüntetjük a műkő padlón található egyenetlenségeket, síkba csiszoljuk a felületet, és lecsiszoljuk a műkőburkolat felső, elkoszolódott, karcos rétegét, eltüntetve ezzel a szennyeződéseket.
A síkba csiszolást érdemes elvégeztetni új műkő burkolat esetén is, mert rendkívül szép felületet kapunk, mintha csak egy műkő munkalapból lenne leburkolva. Az adott fázisnál megoldható a fuga kikaparása, illetve újra fugázás is.

Műkő burkolatok karbantartása, tisztítása

Az épületek különféle helyiségeit az igénybevételnek leginkább megfelelő és esztétikailag is dekoratív padlóburkolatokkal látják el. Ezek a használat miatt kopnak, elszennyeződnek, ezért állandó ápolást igényelnek. Mivel felületük erősen igénybe vett, rendszeres karbantartásukkal sokáig megőrizhető a szépségük és tartósságuk. Ám nem mindegy, hogy a karbantartás milyen anyagokkal és gyakorisággal történik. Ahány padló annyiféle lehetőség van felületük épségének megőrzésére.
Lényeges megelőző tevékenység a padlók gyakori porszívózása és nedves, majd száraz feltörlése. A por ugyanis járás közben finom csiszolóporként „működik”, és minden felületet koptat, mattit. Ezen túlmenően a durva mechanikai sérülésektől, pl. mély karcoktól, széklábak okozta kopásoktól stb. is óvni kell a padlófelületeket. Ezek többnyire kis területen ugyan, ám fokozottan koptatják a padló felületét. Ilyen sérülések nyomai nehezen javíthatók.
A nedves feltörlés után, szükséges a szárazra törlés, mert különben fátyolos maradhat a padló. E célra a különféle mikroszálas mop-ok a legmegfelelőbbek, amelyek antisztatikus anyagukkal a porlerakódást is gátolják. Az agresszív lúgos vagy savas, szemcsés tisztítószereket tilos az érzékeny padlófelületeken használni.
Tisztításukhoz csak kőpadlókhoz való szereket lehet használni, amelyek tisztítás után hatásosan gátolják a szennyeződések felületi tapadását.

Felületek

Munka területei