Everfloor Padlócsiszolás

Gres csiszolás - Greslap

A hagyományos értelemben vett greslap, egy anyagában színezett, teljes keresztmetszetében azonos homogenitású, máztalan, a természetes kövek hatását tükröző kerámialap.
A máztalan greslapok kopásállósága kiemelkedően magas, műszaki jellemzői meghaladják a természetes kövekét, továbbá alkalmazása is gazdaságosabb.
Mint minden kerámia, a greslapok is kemények, ellenálló képesek, higiénikusak, könnyen tisztíthatóak, éghetetlenek és tűzállóak.
A greslapok tehát nagyon jó építőipari burkolóanyagok, melyek a padló és a falfelület burkolását szolgálják. Szép megjelenés, nagy kopásállóság, óriási szín, minta, és forma választék, széleskörű alkalmazhatóság jellemzi.

Gres csiszolás
betoncsiszolás

Gres padlólap csiszolása – Hogyan csináljuk?

Cégünk, azon kevesek közé tartozik, akik rendelkeznek azzal az ismerettel, és képességgel, amellyel bármilyen greslap burkolat szakszerű polírozását, és csiszolását el tudjuk végezni.
A greslap csiszolás és polírozás folyamatát speciális technológiával, gépekkel és szerszámokkal végezzük el. Ezek a nagy gépek (120-550 kg) a rajtuk lévő víztartályból a csiszoló kövekkel ellátott tárcsákra engedett hűtővízzel akadályozzák meg, hogy az egyébként rendkívül nagy porral járó tevékenység során a levegőbe semmi se kerüljön. Fejlett gépparkunknak köszönhetően, a kisebb helyiségek csiszolására alkalmas szerkezetek mellett megtalálhatóak az egészen nagy, akár több ezer négyzetméter méretű felület befogására is kész csiszológépek.
Először is felmérjük gres padlója állapotát, majd ennek megfelelő fázisokban kerül sor a padló teljes felújítására. Első lépésben speciális vegyszerrel az olajos, sav marta és egyéb maradandó foltokat okozó szennyeződésektől tisztítjuk meg a greslap felszínét. Itt gyémántszerszámokkal, vagy durvább csiszolókövekkel a teljes gres padlófelületet egy síkra csiszoljuk. A gres csiszolás első fázisát a durvább szemcsés csiszolókövek segítségével végezzük. Ennek a folyamatnak a keretében hozzuk létre a teljesen egybefüggő gres felületet.
A durvázás során láthatóvá váló kisebb-nagyobb lyukakat a megfelelő árnyalatra kevert műgyantával folyamatosan tömítjük. A következő lépésben már a finomabb kövek használatával tüntetjük el az erős nyomokat. Végül pedig következik a greslap polírozás, melyet egészen finom szerszámokkal végzünk, melynek eredménye a fényes, tartós, ragyogó gres burkolat.

Gres felületek fényezése

Vagyis karbantartó polírozás. Általában olyan gres felületeken használjuk ahol a meglévő gres burkolat a fényét vesztette vagy az újkori csillogó hatása már nem a régi. Polírozással gyorsan, hatékonyan, kis költséggel visszaállítható a greslap padló, vagy egyéb gres burkolat eredeti állapota. Ha ez elmarad, és a gres burkolat egyre jobban bemattul, már komolyabb fényezőporos polírozást kell alkalmazni.

Gres felületek impregnálása

Az impregnálásra abban az esetben kerül sor, ha a meglévő gres felülete a nedvet, vagy egyéb folyadékot nem taszítja már el, hanem magába szívja. Impregnálással a fugák és a gres padlólap is nehezebben szennyeződik. Konyhákban, bejáróknál, és fürdőszobában kimondottan ajánlott!

Gres felületek finom csiszolása

Az enyhe karcok, szennyeződések eltávolítására használjuk a finom csiszolási folyamatot, melynek során az említett hibák eltűnhetnek, meglévő gres felületének fénye ismét ragyogó lesz a munka elvégzésével. Finom csiszolással a lapok nem csiszolhatók egy síkra, így ha ilyen probléma is van meglévő gres felületével, a síkra csiszolást ajánljuk.

Gres felületek mélyre csiszolása (síkra csiszolása)

A nagyon régi, elhasználódott, erősen szennyezett, vagy még sosem csiszolt gres burkolatokon, úgynevezett mélycsiszolást alkalmazunk. Durva szemcsézetű csiszológyémántokkal megszüntetjük a gres padlón található egyenetlenségeket, síkba csiszoljuk a felületet, és lecsiszoljuk a gresburkolat felső, elkoszolódott, karcos rétegét, eltüntetve ezzel a szennyeződéseket.
A síkba csiszolást érdemes elvégeztetni új gres burkolat esetén is, mert rendkívül szép felületet kapunk. Az adott fázisnál megoldható a fuga kikaparása, illetve újra fugázás is.

Gres padló karbantartása

A greslap egyfajta mumusnak számít a takarítóiparban, mert nem könnyű tisztán tartani. A kemény padlóburkolatok közül manapság intézményi területen a legelterjedtebb a greslap, vagy más néven kőporcelán lap. A greslap lehet porózus vagy homogén felületű, utóbbi natúr, vagy mázas kivitelben is készülhet. A felhasznált lapok nagy többsége porózus felületű. Az ilyen felületű gres padló burkolatokon könnyebben megmarad, megtapad a szennyeződés.
A homogén felületű gres lapok – köztük a mázas padlóburkolók – kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkeznek takaríthatóság szempontjából, ugyanis felületük nem, vagy csak igen kis mértékben egyenetlen, így sokkal kevésbé tapad meg bennük a szennyeződés. Tisztántartásuk általában a napi takarítás során alkalmazott technológiákkal is eredményre vezet.
porózus felületű gres padlólapok közül takaríthatóság szempontjából a legproblémásabb az ún. csúszásmentes burkolólap.
A szakemberek tudják, hogy elkerülhető, megelőzhető, a burkolat elszennyeződése. Ehhez azonban időben, lehetőleg még a burkolat használatbavétele előtt meg kell hozni azt a döntést, hogy a burkolat apró pólusait fel kell tölteni. Azaz a felületet homogenizálni kell, és így meg kell akadályozni a szennyeződés lerakódását. Az igaz, hogy a greslap burkolat alaptisztítása, és pólusfeltöltése nagyobb kiadás, de csak egyszeri költség, melynek eredményeként hosszú időn át végezhető sokkal gazdaságosabban, és könnyebben a takarítás, és nem elhanyagolható tény, hogy ezek után a gres burkolat élettartama is megnövekszik.

Felületek