Everfloor Padlócsiszolás

Mészkő

A mészkő jellemzően monomineralikus (egyásványos) üledékes kőzet, aminek legalább 90%-a kalcium-karbonát (CaCO3), azaz kalcit vagy aragonit. A fennmaradó rész főleg más karbonát ásvány, kvarc vagy kova, agyag és szerves anyag. Ahogy nő a mészkő dolomit tartalma, a kőzet fokozatosan dolomittá alakul.

A mészkő színe anyagi összetételétől függően nagyon változatos. A magas karbonát tartalmú, tiszta mészkövek fehérek. A szürkés árnyalatot az agyag vagy a szerves anyag okozza. A viszonylag sok szerves anyagot tartalmazó, ún. bitumenes mészkövek jellegzetesen feketék. Az ugyancsak gyakori sárga, vörös, barna színű mészköveket a vas-ion (Fe3+) színezi ilyenre.

A magyar művészettörténelemben gyakran szereplő magyar vörösmárvány a kőzettani megnevezés szerint vörös tömött mészkő (gyakran piszkei, tardosi megnevezésű), viselkedése is mészkőnek felel meg.

 
Mészkőcsiszolás
Mészkőcsiszolás

A mészkő képződése

A mészkő anyagának eredeti forrása a magmás kőzetek ásványaiból származó kalcium-ion (Ca2+) és a vulkáni működés során a légkörbe kerülő szén-dioxid (CO2). A földtörténeti fejlődés során az anyag egyre nagyobb hányada származott a régebbi karbonátos kőzetek lepusztulásából, a kalcium-karbonát elsősorban a folyók által, vízben oldott formában szállítódik a tengerekbe. A földtörténet korábbi időszakaiban lehetőség volt a karbonátok közvetlen, vegyi úton történő kicsapódására a tengervízből. Jelenleg azonban a tengervíz megnövekedett magnéziumtartalma miatt csupán a trópusi tengerek erősen besűrűsödő vizében figyelhető meg az aragonit kismértékű kiválása. A tengervízben oldott kalcium-karbonát túlnyomó részét az élőlények választják ki, mégpedig kétféle módon: * egyrészt egyes növények (pl. a zöld algák) a számukra szükséges szén-dioxidot (CO2) a vízből vonják ki, és ezzel kalcium-karbonát-kicsapódást idéznek elő

 

Mészkő csiszolás, hogyan csináljuk ?

A mészkő csiszolás és polírozás folyamatát speciális technológiával, gépekkel és szerszámokkal végezzük el.  Fejlett gépparkunknak köszönhetően, a kisebb helyiségek csiszolására alkalmas szerkezetek mellett megtalálhatóak az egészen nagy, akár több ezer négyzetméter méretű felület befogására is kész csiszológépek.Szomorú tény, de sajnos még a legnagyobb alapossággal és szaktudással lerakott padlóburkolat felületén is találkozunk síkfogassággal, ami annyit jelent, hogy az egyes lerakott lapok között 1-2 mm szintbeli különbség lesz. A padlócsiszolás, legyen az márványcsiszolás, gránit csiszolás, terrazzo csiszolás, gres csiszolás, vagy mészkő csiszolás, ennek a fogasságnak a lemarásával kezdődik. A mészkő csiszolás első fázisát a durvább szemcsés csiszolókövek segítségével végezzük. Ennek a folyamatnak a keretében hozzuk létre a teljesen egybefüggő mészkő felületet. A durvázás során láthatóvá váló kisebb-nagyobb lyukakat a megfelelő árnyalatra kevert műgyantával folyamatosan tömítjük. A következő lépésben már a finomabb kövek használatával tüntetjük el az erős nyomokat. Végül pedig következik a mészkő polírozás, melyet egészen finom szerszámokkal végzünk, melynek eredménye a fényes mészkő burkolat.

Mészkőcsiszolás

Mészkő burkolat felújítása

A környezetében elhasználódott, megkopott mészkő burkolatát újszerű állapotba varázsoljuk, ha esetleg a meglévő mészkő járólap vagy egyéb mészkő burkolat felületébe vegyszermarás vagy egyéb szennyeződések, karcok jelentkeznek illetve, ha nincsenek egy síkban a lapok, akkor az említett hibákat is orvosoljuk. A felületek csiszolására gyémánt technológiát alkalmazunk!

Mészkő burkolat fényezése

Általában olyan területeken használjuk ahol a meglévő mészkő burkolat a fényét vesztette vagy az újkori csillogó hatása már nem a régi.

Mészkő burkolat impregnálása

Az impregnálásra abban az esetben kerül sor, ha a meglévő mészkő burkolat vagy mészkő járólap a nedvet, vagy egyéb folyadékot nem taszítja már el, hanem magába szívja. Impregnálással a mészkő burkolat nehezebben szennyeződik. Konyhákban, bejáróknál és fürdőszobában kimondottan ajánlott!

Mészkő burkolat finom csiszolása

Az enyhe karcok, szennyeződések eltávolítására használjuk a finom csiszolási folyamatot, melynek során az említett hibák eltűnhetnek, meglévő mészkő burkolatának fénye ismét ragyogó lesz a munka elvégzésével. Finom csiszolással a lapok nem csiszolhatók egy síkra, így ha ilyen probléma is van meglévő mészkő járólapjával, vagy mészkő burkolatával, a felújítást ajánljuk.

Felületek
Leggyakrabban előforduló mészkő fajták