Everfloor Padlócsiszolás

A terrazzo

A terrazzo egy kompozit anyag. Öntik helyre, vagy előre gyártatják. A terrazzo padló burkolat ugyan nem kőburkolat, hanem egyfajta műkő, mégis a kőburkolat fajták közé soroltuk, tekintettel arra, hogy az elkészítéséhez felhasznált alapanyagok szinte mindegyike természetes kő. Több száz évvel ezelőtt velencei munkások “fedezték” fel a márvány darabok újfajta felhasználhatóságát. Innentől indult történelme és vált napjaink logikus és praktikus, modern építészeti megoldásává. Az öntött terrazzo padlót mindegy, hogy rohanó lábak ezrei tapossák egy zsúfolt repülőtéren, vagy egy nyugalmas, hűvös templomban elmélkedünk felette, vagy egy iskolában koptatják gyermekeink, biztosak lehetünk afelől, hogy manapság semmilyen másik padlóburkolat nem nyújthat számunkra olyan tökéletes szépséget, és tartósságot mint a terrazzo burkolat. A Terrazzo szépsége és sokoldalúsága a mai kortárs építészek és tervezők számára tökéletes megoldást kínál mind a beltéri, mind a kültéri (padló) burkolatra.

 
Terrazzo csiszolás
betoncsiszolás

Hogyan Készül?

A terrazzo egyfajta burkolat, ahol kötőanyagba, jellemzően cementbe vagy epoxigyantába márvány, gránit, kvarc, üveg vagy egyéb anyagokat kevernek.

A terrazzo burkolat először több mint 500 évvel ezelőtt jelent meg Itáliában. Itt a legfőbb építési anyag a márvány volt, aminek megmaradt darabjait a munkások keverték be agyagba, így pedig saját otthonaikhoz használták fel.

A ma használt kötőanyagok, főként epoxigyanta és cement tartós és esztétikus megjelenésű terrazzo lapokat eredményeznek. Ezek ugyan úgy felhasználhatóak, mint a mészkő vagy márványlapok, és áruk jelentősen olcsóbb.

Keverékek

Először márvány és gránit darabok voltak főként belekeverve a kötőanyagba szépségük és gyakori előfordulásuk miatt. Korall, kagyló, gyöngyház és kavicsokat régen csak a lelőhelyeik közelében használtak, azonban ma már globálisan elterjedtté vált.

Az epoxigyanta bevezetésével, és annak kiváló kötési képességeivel új anyagokat lehet hozzáadni a keverékhez. Ilyen keverékek például tartalmaznak üveget, tükröket, porcelánt illetve betondarabokat.

Terrazzo csiszolás
Hol találkozhatsz vele