Everfloor Padlócsiszolás

A Terrazzo

A terrazzo egy kompozit anyag. Öntik helyre, vagy előre gyártatják. A terrazzo padló burkolat ugyan nem kőburkolat, hanem egyfajta műkő, mégis a kőburkolat fajták közé soroltuk, tekintettel arra, hogy az elkészítéséhez felhasznált alapanyagok szinte mindegyike természetes kő. Több száz évvel ezelőtt velencei munkások “fedezték” fel a márvány darabok újfajta felhasználhatóságát. Innentől indult történelme és vált napjaink logikus és praktikus, modern építészeti megoldásává. Az öntött terrazzo padlót mindegy, hogy rohanó lábak ezrei tapossák egy zsúfolt repülőtéren, vagy egy nyugalmas, hűvös templomban elmélkedünk felette, vagy egy iskolában koptatják gyermekeink, biztosak lehetünk afelől, hogy manapság semmilyen másik padlóburkolat nem nyújthat számunkra olyan tökéletes szépséget, és tartósságot mint a terrazzo burkolat. A Terrazzo szépsége és sokoldalúsága a mai kortárs építészek és tervezők számára tökéletes megoldást kínál mind a beltéri, mind a kültéri (padló) burkolatra.

Terrazzo csiszolás
Terrazzo csiszolás

Terrazzo padló csiszolás

Amennyiben terrazzo padlónk fényét vesztette, azon nagyobb karcolások, sérülések, esetleg kisebb foltok, vegyszermarások vannak, és nem szeretnénk új kőburkolatot vásárolni, kitéve magunkat a bontással és újraépítéssel járó számtalan kellemetlenségnek, akkor a csiszolás a legpraktikusabb, és leggazdaságosabb megoldás. A terrazzo csiszolás befejeztével a terrazzo burkolat újra csillogóvá, ragyogóvá válik, ismét hosszú éveken át örömet okozva tulajdonosának. Ha megkopik, vagy elveszti fényét terrazzo padlólapunk, és szeretnénk újra látni eredeti ragyogását, nincs más teendőnk mint felpolíroztatni a felületet. A felületek csiszolására mi itt is gyémánt technológiát alkalmazunk!

Terrazzo padló csiszolás – hogyan csináljuk?

A terrazzo csiszolás és polírozás folyamatát akárcsak a márványt, speciális technológiával, gépekkel és szerszámokkal végezzük el. Ezek a nagy gépek (120-550 kg) a rajtuk lévő víztartályból a csiszoló kövekkel ellátott tárcsákra engedett hűtővízzel akadályozzák meg, hogy az egyébként rendkívül nagy porral járó tevékenység során a levegőbe semmi se kerüljön. Fejlett gépparkunknak köszönhetően, a kisebb helyiségek csiszolására alkalmas szerkezetek mellett megtalálhatóak az egészen nagy, akár több ezer négyzetméter méretű felület befogására is kész csiszológépek.
A padlócsiszolás, legyen az márványcsiszolás, gránit csiszolás, terrazzo csiszolás, gres csiszolás, vagy mészkő csiszolás, a fogasság lemarásával kezdődik. Itt kőtípustól függően gyémántszerszámokkal, vagy durvább csiszolókövekkel a teljes padlófelületet egy síkra csiszoljuk. A terrazzo csiszolás első fázisát a durvább szemcsés csiszolókövek segítségével végezzük. Ennek a folyamatnak a keretében hozzuk létre a teljesen egybefüggő terrazzo felületet. A durvázás során láthatóvá váló kisebb-nagyobb lyukakat a megfelelő árnyalatra kevert műgyantával folyamatosan tömítjük. A következő lépésben már a finomabb kövek használatával tüntetjük el az erős nyomokat.
Végül pedig következik a terrazzo polírozás, melyet egészen finom szerszámokkal végzünk, melynek eredménye a fényes, tartós, szemet gyönyörködtető terrazzo burkolat.

betoncsiszolás

Öntött terrazzo polírozása

Általában olyan területeken használjuk, ahol a meglévő kő a fényét vesztette vagy az újkori csillogó hatása már nem a régi. Egyedi méretre, helyszínen öntött, sok esetben díszített padlók, amelyeket gyorsan, és egyszerűen fel lehet újítani polírozással. Amennyiben meglévő öntött terrazzo padlójának felülete elvesztette ragyogó fényét nincs más teendője mint felpolíroztatni azt. Újonnan öntött terrazzo padló esetén is érdemes políroztatni, bár sokkal nehezebb az új terrazzo padló csiszolása, mint a régen öntött már megkopott terrazzo csiszolása, de szemet gyönyörködtető a végeredmény.

Terrazzo felületek fényezése

Vagyis karbantartó polírozás. Általában olyan terrazzo felületeken használjuk ahol a meglévő terrazo burkolat a fényét vesztette vagy az újkori csillogó hatása már nem a régi. Polírozással gyorsan, hatékonyan, kis költséggel visszaállítható a terrazzo padlólap, öntött terrazzo padló, vagy egyéb terrazzo burkolat eredeti állapota. Ha ez elmarad, és a terrazzo burkolat egyre jobban bemattul, már komolyabb fényezőporos polírozást kell alkalmazni.

Terrazzo felületek impregnálása

Az impregnálásra abban az esetben kerül sor, ha a meglévő terrazzo padló, terrazzo burkolat, vagy egyéb cementlap burkolata a nedvet, vagy egyéb folyadékot nem taszítja már el, hanem magába szívja. Impregnálással a fugák és a terrazzo padló nehezebben szennyeződik. Konyhákban, bejáróknál, és fürdőszobában kimondottan ajánlott!

Terrazzo felületek finom csiszolása

Az enyhe karcok, szennyeződések eltávolítására használjuk a finom csiszolási folyamatot, melynek során az említett hibák eltűnhetnek, meglévő terrazzo felületének fénye ismét ragyogó lesz a munka elvégzésével. Finom csiszolással a lapok nem csiszolhatók egy síkra, így ha ilyen probléma is van meglévő terrazzo felületével, a síkra csiszolást ajánljuk.

Terrazzo felületek mélyre csiszolása (síkra csiszolása)

A nagyon régi, elhasználódott, erősen szennyezett, vagy még sosem csiszolt terrazzo burkolatokon, (terrazzo padlólap, cementlap, öntött terrazzo padló, vagy egyéb terrazzo burkolat) úgynevezett mélycsiszolást alkalmazunk. Durva szemcsézetű csiszológyémántokkal megszüntetjük a terrazzo padlón található egyenetlenségeket, síkba csiszoljuk a felületet, és lecsiszoljuk a terrazzo burkolat felső, elkoszolódott, karcos rétegét, eltüntetve ezzel a szennyeződéseket. A síkba csiszolást érdemes elvégeztetni új terrazzo burkolat esetén is, mert rendkívül szép felületet kapunk.

Terrazzo burkolatunk karbantartása

A természetes kövekből készült padló burkolatok, ezen belül a márvány, a mészkő, és a terrazzo felületek magukban hordozzák azt a nagyszerű lehetőséget, hogy fenntartásukra, ápolásukra, rendelkezünk környezetkímélő módszerekkel is.

A gondozás szükségessége több okból fakad. Biztosítani kell terrazzo padlónk folyamatos tisztaságát, és meg kell védeni az idő előtti elkopástól, rongálódástól. Ez természetesen igaz minden természetes kőpadlóra is, legyen az mészkő, vagy márvány, gránit, greslap, vagy éppen terrazzo.

Ha vigyázni szeretnék terrazzo felületünkre, figyeljünk oda a következőkre:

Munkafelületek